Kövess minket:
Eseménynaptár
2020. január
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes esemény ›

Főoldal / Hírek / Fejlesztésekről, tervekről – egy reggeli mellett

Fejlesztésekről, tervekről – egy reggeli mellett

2019. december 18.

Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja, valamint Csapó Gábor főigazgató egy sajtóreggelin köszöntötte a Tolna megyei média képviselőit. A vezetőség, amellett, hogy megköszönte az egész éves együttműködést, a Centrum 2019-es fejlesztéseiről és a szakképzés változásairól is beszámolt a megjelenteknek.

A Rádió Antritt, a Szekszárdi Vasárnap, a Tolnai Népújság, valamint a Tolnatáj Televízió képviselői vettek részt a Szekszárdi Szakképzési Centrum által szervezett sajtóreggelin. A média munkatársait Dömötör Csaba kancellár köszöntötte, aki kifejtette, örömteljes, hogy az év végéhez közeledvén lehetőség van egy kicsit kötetlenebbül beszélgetni a sajtó képviselőivel, például egy kiadós reggeli mellett.

Mint a kancellár elmondta, a Centrum jó kapcsolatot ápol a médiával, az együttműködés szoros, s szerencsére mindig van egy olyan esemény, vagy valamilyen fejlesztés, amelyet meg lehet osztani a sajtó képviselőivel, rajtuk keresztül pedig a nagy nyilvánossággal.

Folyamatos fejlesztések

A Szekszárdi Szakképzési Centrum 9 iskolájában eddig 450 millió forint összértékű fejlesztés valósult meg. Ebben benne van például a szekszárdi Ady iskolánk „B” épületének stabilizációja, vagy éppen a bitumenes pálya rendbetétele, amelyet hamarosan rekortán burkolattal fognak ellátni, emellett a tervek között szerepel egy mobil sportcsarnok ráépítés is.

Több iskolában került sor energetikai korszerűsítésekre, úgy, mint például ablakcserékre, valamint vizesblokkfelújításokra is, tanterem és tanműhely felújításokra.  Emellett az Ady iskolában létrehoztak egy több mint 30 millió forint értékű Digitális Közösségi Alkotóműhelyt is.

A Centrum tagintézményeiben folyamatosan fejlesztik az eszközparkot. 2020 januárjában az Ady iskolában fognak kialakítani egy „okostantermet”, amely abszolút igazodik az Ipar 4.0 elveihez. Mint a kancellár elmondta, ezekbe a termekbe robotikát és az automatizációt „viszik be. A termet, mint Dömötör Csaba fogalmazott, nem csak az Ady iskola diákjai használhatják majd.

A kancellár beszélt a Centrum és a vállalkozók, vállalatok kapcsolatáról is. Mint fogalmazott, gyümölcsöző a cégekkel az együttműködés. Folyamatosan figyelik, hogy mik a munkaerőpiac, a gazdaság igényei, a képzési palettát pedig minden esetben igyekeznek ehhez igazítani. A Centrumot vállalati kapcsolattartó munkatársakkal is megerősítették, akiknek legfőbb feladatuk, hogy teljesen lefedve Tolna megyét, felmérjék a cégek szakember igényeit. Mint a kancellár fogalmazott, fontos folyamatosan figyelni és reagálni a piacra, mert annak – például a paksi atomerőmű bővítése kapcsán – mindig igénye van a jó szakemberekre.

Megújuló szakképzés, új szakmák

Csapó Gábor főigazgató először a megújuló szakképzésről beszélt. Mind elmondta, a szakképző intézményeknek két típusa lesz, a technikum és a szakképző iskola. Előbbi 5 éves, és egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, tehát a diák egyszerre kap majd technikusi oklevelet és érettségit, emellett jelentős előnnyel tud majd továbbtanulni a felsőoktatásban. Utóbbi, a szakképző iskola 3 éves, itt majd a szakmák mestereit képzik. Fontos változás, hogy a szakképzésben résztvevő fiatalok szakképzési ösztöndíjat kapnak majd, amit tanulmányaik előrehaladtával a munkabér fog felváltani. Csapó Gábor szerint ezzel a munkáltatók is nyernek majd, hiszen minőségi, képzett munkaerő kerül ki az iskolákból, emellett tervezhető lesz a foglalkoztatás is.

A főigazgató kiemelte, az iskolákban egy kisebb profiltisztítást is sikerült véghez vinni. Ennek értelmében csökkentették a párhuzamosan futó képzések számát és fontos szempont volt az is, hogy a közös ágazatokat egy iskolába szervezzék át, mindemellett – igazodva a gazdaság és a munkaerőpiac elvárásaihoz – egészen új, még nem ismert szakmák is bekerültek az iskolák képzési kínálatába. Példaként a szekszárdi Ady iskolában az alternatív gépjárműhajtási technikust, a szintén szekszárdi Bezerédj iskolában a nyelvi előkészítő osztállyal az idegen-nyelvű ipari és kereskedelmi technikust említette.

A főigazgató szólt az úgynevezett orientációs osztályokról is, amelyek pilot jelleggel két iskolánkban, a dombóvári Esterházy, valamint a paksi I. István intézményben működnek. Az ilyen típusú osztályokba azokat a fiatalokat várják, akik bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy az általános iskolát kompetenciahiánnyal fejezik be. Az orientációs osztály feladata nem az általános iskolai tananyagok ismétlése, hanem a kompetenciák felmérésére alapozott fejlesztés.

Csapó Gábor értékelőjében két uniós pályázatot is kiemelt. A lemorzsolódás csökkentését célul kitűző projektet eredményesnek találta, emellett a Centrum a nyelvi képzésben való részvételét is. A projekt révén 1000 főnek teszik lehetővé, hogy angol, német, vagy orosz nyelvet tanuljon.

A szakmád a holnapod

A fenti mondat a Centrum új szlogenje. A fejlesztések mellett a beszélgetésen szó esett még a Szekszárdi Szakképzési Centrum kommunikációs és arculati megújulásáról is. Az intézmény új logót kapott, megújultak a központi, valamint a tagiskolai honlapok, emellett folyamatos a jelenlét a közösségi médiában és a legnagyobb videómegosztó oldalon is.  

 

 

 

Kapcsolódó képgaléria

  
  
© 2019 Szekszárdi Szakképzési Centrum / Minden Jog Fenntartva